Brusnica, ukoliko je ne gajimo sami, uspeva u pitoresknim brdovitim predelima, najčešće među borovima u šumama. Njeni cvetovi su gotovo bez mirisa, dok same bobice odišu čudesnim aromama, a karakteristična je oštra, kiselkasta nota.
Listovi brusnice su bez mirisa, ali ih odlikuje blago gorkast ukus. Ova biljka, osim što je prirodno očaravajuća, ima i snažan antibakterijski, antiseptički, protuupalni, i diuretički efekat. Poznato je da povoljno deluje na bubrege, mokraćne puteve i bešiku.
Čaj od lista brusnice izuzetno efikasno tretira neke zdravstvene probleme bešike, upale bubrega, ublažava grčeve u bešici i pomaže kod noćnog mokrenja. Takođe, pokazuje povoljan uticaj u borbi protiv gihta i reumatoidnog artritisa.
Priprema čaja je jednostavna, izgleda ovako:
- Za 1 litru čaja: Dve supene kašike čaja preliti litrom ključale vode. Ostaviti poklopljeno 30 minuta, procediti i popiti.
- Za pola litre čaja: Jednu supenu kašiku čaja preliti pola litre kipuće vode. Poklopiti i ostaviti 30 minuta, procediti i popiti.
- Za 2 decilitra čaja: Jednu čajnu kašičicu čaja preliti sa 2 decilitra kipuće vode. Poklopiti i ostaviti 30 minuta, procediti i popiti.
Nakon šest meseci redovnog konzumiranja čaja, preporučuje se pauza od najmanje šest nedelja kako bi se očuvala ravnoteža organizma.
Otkrijte blagodati prirode uz čaj od lista brusnice – put ka očuvanju zdravlja na prirodan način.
Recenzije
Još nema komentara.