Čaj od lista bokvice (latinski naziv Plantago lanceolata L.) prirodni je saveznik za zdravlje disajnih organa, usta i grla. Ova biljka poznata je po svojim adstringentnim svojstvima, koja pomažu u skupljanju tkiva i smirivanju upala. Njeno antibakterijsko dejstvo čini je korisnom kod upale sluzokože, bronhitisa i drugih respiratornih tegoba.
U narodnoj medicini, čaj od bokvice koristi se i za ublažavanje tegoba poput upale bešike sa krvarenjem, bolova u želucu i kod hemoroida koji krvare.
Način pripreme:
Jednu supenu kašiku lista bokvice prelijte šoljom ključale vode (200 ml). Ostavite da stoji 30 minuta, zatim procedite. Preporučuje se piti 2-3 puta dnevno po jednu šolju čaja nakon obroka.
Napomena: Veće doze mogu izazvati laksativni efekat i sniženje pritiska. Čaj nije preporučljiv za upotrebu tokom trudnoće.
Recenzije
Još nema komentara.