Jagorčevina je divni mali cvet sa pet latica koji obožavamo da uzgajamo u našim baštama. Potpuno je jestiv! Sve delove biljke, kako listove tako i cvetove, možemo konzumirati, ali čaj od cveta jagorčevine je izuzetan.
Takođe, za čaj se mogu koristiti i listovi. Možete koristiti sveže listove ili ih osušiti i čuvati za kasniju upotrebu.
Stavite u čajnu cediljku nekoliko cvetova jagorčevine, zatim je ostavite da odstoji u vrućoj vodi nekoliko minuta. Voda će postepeno poprimiti boju cvetova. Za razliku od listova jagorčevine koji nemaju poseban ukus, čaj od cvetova jagorčevine ima prijatan i osvežavajući miris i ukus. To znači da ćete svaki put kada popijete gutljaj uživati u divnom mirisu cvetova, što je izuzetno opuštajuće!
Čaj od cvetova jagorčevine se koristi i za olakšavanje izbacivanja gustog bronhijalnog sekreta i podsticanje prirodnog procesa iskašljavanja.
U ranim danima medicine, jagorčevina se smatrala važnim lekom za mišićni reumatizam, paralizu i giht, zahvaljujući svojim sedativnim svojstvima. Važno je napomenuti da se jagorčevina ne sme mešati sa drugim sličnim sortama i mešanim uzgajivačima, poput večernje primule, koja se takođe koristi za pravljenje čajeva i tinktura, jaglaca i kozlaca.
Recenzije
Još nema komentara.