Crni susam je apsolutno nezaobilazni sastojak azijske kuhinje, a ovo se naročito odnosi na japansku kuhinju. Njegova jedinstvena aroma i bogatstvo ukusa čine ga savršenim dodatkom najrazličitijim jelima.
Upotreba crnog susama
Pospite crni susam po salati od paradajza, jelu od pirinča, pečenoj ribi, lisnatom testu, prženom povrću ili tamo gde mislite da mu je mesto. Idealan je i uz svežu pastu, povrtnu pitu, polupečenu tunjevinu ili krokete od kozjeg sira.
Recepti sa crnim susamom
Evo nekoliko jednostavnih ideja kako da upotrebiti crni susam.
Crna susam pasta (kurogoma kurimu)
Blendirajte 200 grama crnog susama sa prstohvatom soli i 2 kašike meda oko 10 minuta dok ne dobijete pastu.
Crna susam Panna Cotta
U šerpi pomešajte 50 grama crne susam paste sa 300 ml punomasnog mleka i 60 g šećera od trske.
Crna susam babka
Namažite 150 grama crne susam paste na razvučeno testo za brioš.
Crna susam moči
Dodajte 3 kašike crne susam paste u vašu anko smesu.
Filet ribe sa crnim susamom
Pospite 1 kašiku crnog susama po filetima ribe i ispecite ih u tiganju.
Arome crnog susama
Crni susam ima aromu pečenih lešnika, koja postaje još intenzivnija kada se tostira. Ukusi ovog semena se sjajno slažu kako sa slatkim, tako i sa slanim jelima.
O crnom susamu
Susam (Sesamum indicum) je biljka iz porodice Pedaliaceae. Ova biljka se široko uzgaja u Africi i Aziji zbog svojih semena. Crni susam je posebna sorta susama (Sesamum indicum Black seed), sa snažnim i prepoznatljivim ukusom.
Bilo da se koristi sirov, tostiran ili mleven, susam je vrlo prisutan u evropskoj, azijskoj i američkoj kuhinji. Biljka crnog susama može dostići visinu do 3 metra, a nakon tri meseca rasta, zrela semena padaju i pažljivo se ručno beru.
Susam aladinovo blago
„Sezame, otvori se!“ izraz iz priče o Aladinu iz „Hiljadu i jedne noći“ može imati dva značenja. Ili se autor odnosi na mahunu susama koja se otvara kada sazri, ili na njegovu reputaciju kao blago za one koji ga poseduju.
Pakovanje: 1 kg
Recenzije
Još nema komentara.