Šipak je okrugli deo cveta ruže koji se nalazi odmah ispod latica i sadrži semenke biljke ruže. Sušeni šipak i semenke se koriste zajedno za pravljenje lekova i preparata. Šipak u obliku čaja je možda i najpopularniji oblik u kome se koristi ova biljka.
Zdravstvene prednosti čaja od šipka
Šipak omogućava niz zdravstvenih benefita, a kao najvažniji se izdvajaju:
- Bogat vitaminom C: Svež šipak je bogat vitaminom C, zbog čega ima slične primene kao i vitamin C, uključujući prevenciju i lečenje prehlada, gripa i nedostatka vitamina C. Ipak, tokom sušenja i obrade, veliki deo vitamina C se uništava, a sadržaj vitamina C opada i tokom skladištenja. Zbog toga su mnogi proizvodi od šipka obogaćeni laboratorijski proizvedenim vitaminom C.
- Poboljšanje zdravlja želuca: Šipak može pomoći kod želudačnih tegoba, uključujući grčeve, nedostatak želudačne kiseline, prevenciju iritacije i čireva, i kao tonik za crevne bolesti.
- Podrška probavnom sistemu: Koristi se za lečenje dijareje, zatvora, kamenja u žuči i problema sa žučnom kesom.
- Pomoć kod urinarnih i bubrežnih problema: Koristan je kod poremećaja donjeg mokraćnog trakta i bubrega, zadržavanja tečnosti (edema), gihta, bolova u leđima i nogama (išijas).
- Regulacija nivoa holesterola i šećera: Pomaže u smanjenju holesterola, kontroli dijabetesa, mršavljenju i snižavanju visokog krvnog pritiska.
- Jačanje imunološkog sistema: Povećava funkciju imunog sistema tokom iscrpljenosti, poboljšava cirkulaciju u udovima, povećava protok urina i gasi žeđ.
Moguće nuspojave od upotrebe čaja od šipka
Konzumacija čaja od šipka može izazvati neke nuspojave kao što su mučnina, povraćanje, dijareja, zatvor, gorušica, grčevi u stomaku, umor, glavobolja, nesanica i druge tegobe. Udisanje prašine šipka može izazvati alergijske reakcije kod nekih ljudi. Nema dovoljno pouzdanih informacija o sigurnosti korišćenja šipka tokom trudnoće ili dojenja, stoga se preporučuje izbegavanje količina većih od onih koje se nalaze u hrani.
Način pripreme:
Jednostavno, prelijte kašičicu čaja sa 250 ml vrele vode i ostavite da odstoji neko vreme. Nakon što procedite ga procedite, čaj je spreman za konzumiranje.
Recenzije
Još nema komentara.