Cikorija (Cichorium intybus) je višegodišnja biljka koja je prepoznatljiva po svojoj otpornosti i atraktivnim plavim cvetovima (ponekad može da bude bele ili roze boje). Ali, bez obzira na cvet, pravi dragulj cikorije krije se u njenom korenu.
Cikorija se može pohvaliti time da ne samo što ima ukus i miris sličan kafi, već i da je odlična zamena za kafu, jer ne sadrži kofein. Ovo je posebno važno za ljude koji vole ukus kafe, ali ne smeju je konzumirati iz zdravstvenih razloga.
Kako se koristi cikorija?
Cikorija je najpoznatija kao alternativa kafi.
Zamena za belu kafu je jednostavna: jednu supenu kašiku osušenog i mlevenog korena cikorije kuvate u pola litre hladne vode 3-4 minuta. Nakon što sklonite sa vatre, možete je ostaviti da se taloži ili procediti. Zatim, prema svom ukusu, dodajte hladno ili toplije mleko.
Za one koji vole crnu kafu, cikorija se može mešati sa kafom i pripremati na uobičajen način. Ovaj napitak je savršen za osobe koje ne smeju konzumirati kofein ili imaju problema sa spavanjem, anksioznošću ili osetljivim stomakom.
Sastav: Prženi koren cikorije s najmanje 40% ekstrakta rastvorljivog u vodi.
Pakovanje: 250 grama
Hranljive vrednosti u 100 g | Količina |
---|---|
Energetska vrednost | 1628 kJ / 389 Kcal |
Belančevine | 0 g |
Ugljeni hidrati | 99 g |
– od kojih šećeri | 22 g |
Masti | 0 g |
Vlakna | 0 g |
So | 0 g |
Recenzije
Još nema komentara.