Zečji trn (Ononis spinosa L.) je neobična biljka, višegodišnji polužbun koji se hrabro bori na suvom i zapuštenom tlu. Otporan i prekriven bodljikavim izdancima, ovaj korov često ostavlja dubok utisak svojom snagom i izdržljivošću.
Njegovo stanište seže širom Evrope, zapadne Azije i severne Afrike, što ga čini stanovnikom mnogih kontinenata. Listovi zečjeg trna dolaze u različitim oblicima – donji su trodelni sa kratkim drškama ili čak sedeći, dok su gornji, posebno u cvetnom regionu, jednostavni.
Ono što biljku čini posebnom su njeni cvetovi. Oni su leptirastog oblika, obično ružičaste ili ljubičaste boje. Ovi predivni cvetovi šire svoju lepotu tokom letnjih meseci, cvetajući od juna do septembra. Za lekovite svrhe, koristi se osušen koren ove biljke, poznat kao Ononidis radix.
Primena čaja od korena zečijeg trna
Koren biljke zečji trn je bogat hemijskim sastojcima kao što su izoflavonski glikozidi, triterpeni, steroli i etarsko ulje. Njegova primarna upotreba je za podršku urinarnom sistemu, i često se koristi kao deo čajnih mešavina koje pomažu kod mokrenja, upale mokraćne bešike i sprečavanja stvaranja peska i kamena u bubrezima. Takođe se može naći u narodnoj medicini kao sredstvo za ublažavanje tegoba kod gihta i reumatizma.
Važno je napomenuti da se koren zečjeg trna ne preporučuje za osobe koje pate od edema (otoka) koji su posledica oslabljene funkcije bubrega ili srca.
Priprema čaja
Za pripremu čaja, jednostavno usitnite jednu kašičicu sušenog korena zečjeg trna i prelijte je sa 200 ml hladne vode. Kratko prokuvajte, pokrijte i ostavite da odstoji 15 minuta, nakon čega procedite. Preporučuje se konzumiranje čaja dva do tri puta dnevno, po jednu šolju čaja.
Recenzije
Još nema komentara.