Žalfija (Salvia officinalis) je aromatična višegodišnja biljka iz porodice Lamiaceae, poznata po svojim blagotvornim svojstvima i upotrebi u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini. Čaj od žalfije nudi osvežavajući ukus i brojne zdravstvene prednosti.
Ručno branje se obavlja u maju i oktobru, pre cvetanja biljke, dok se sušenje sprovodi na niskim temperaturama kako bi se očuvali svi aktivni sastojci.
Prednosti čaja od žalfije:
- Smiruje upale i iritacije grla.
- Pomaže kod probavnih problema.
- Deluje antibakterijski i osvežava dah.
- Bogat izvor antioksidanata koji jačaju imunitet.
Način pripreme:
Jednu kašičicu suvih listova žalfije prelijte sa 250 ml ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji 8-10 minuta. Procedite i poslužite dok je topao.
Napomena: Za maksimalnu efikasnost, izbegavajte kontakt čaja i listova sa metalnim predmetima. Čaj od žalfije je idealan izbor za opuštanje i podršku vašem zdravlju.
Recenzije
Još nema komentara.