Čaj od bele imele, poznate i pod imenima imela, bela imela, amelje, veska ili omelj, je prirodni napitak koji se dobija iz biljke Viscum album. Ova izuzetna biljka je dugo vremena poznata po svojim potencijalnim blagodatima za zdravlje i wellness.
Otkrijte čaroliju bele imele i iskoristite sve njene potencijalne prednosti.
Sastav: Herba imele 100%
Kako se priprema čaj od bele imele?
Priprema čaja od bele imele je nešto drugačija od uobičajenih čajeva. Jednostavno prelijte jednu kašičicu čaja sa 2 dl hladne vode uveče, pokrijte sud i ostavite da odstoji preko noći. Ujutru, procedite čaj kako biste oslobodili sve aktivne sastojke koji čine ovu biljku posebnom.
Važne napomene:
Ovu količinu čaja treba popiti tokom dana u gutljajima, bez dodavanja šećera. Imelu treba uzimati na kratko, sa prekidima. Važno je napomenuti da kod osetljivih osoba, bela imela može izazvati alergijske reakcije, glavobolju i povišenu temperaturu. Takođe, nije preporučljivo koristiti je tokom trudnoće, dojenja, u kombinaciji sa lekovima za srce ili za samolečenje.
Kako čuvati čaj od bele imele?
Preporučujemo da čuvate čaj od bele imele na suvom i hladnom mestu, izbegavajući direktno izlaganje sunčevoj svetlosti. Takođe, vodite računa da čajeve ne držite u istom prostoru sa začinima jakog mirisa. Nakon otvaranja kese čaja, ako ste u mogućnosti, prelijte sadržaj u zatvorenu posudu kako biste očuvali svežinu i aromu.
Šta sadrži čaj od bele imele?
Čaj od bele imele sadrži različite komponente, uključujući lektine, s najviše proučenim mistel-lektinom koji se sastoji od dva polipeptidna lanca i šećera. Takođe, u imeli se mogu naći flavonoidi, biogene amine, polisaharidi, posebno galakturone i arabinogalaktone, razne proteine i alkaloide još nepoznate strukture.
Efekti čaja od bele imele
Bela imela se istražuje kao antihipertenziv i citotoksik, te može pozitivno delovati protiv visokog krvnog pritiska i ateroskleroze. Važno je napomenuti da ima jak i neujednačen fiziološki efekat, stoga se preporučuje upotreba pod nadzorom lekara.
Recenzije
Još nema komentara.