Čaj od lista uve, takođe poznat kao medveđe grožđe, planika ili jabučar, predstavlja čistu esenciju prirode u svom najboljem obliku.
Sadržaj: 100% prirodni listovi uve.
Uvin čaj priprema
Priprema čaja od lista uve je brza i jednostavna. Samo prelijte filter kesicu sa 2 dl ključale vode, pokrijte posudu i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Nakon tog vremena, izvadite kesicu i spremni ste za uživanje u čarima ovog prirodnog napitka.
Napomena za upotrebu
Da biste maksimalno iskoristili koristi od čaja od lista uve, preporučuje se da popijete pola kafene kašičice sode bikarbone (oko 2g) jedan sat pre uzimanja čaja. Sveže pripremljen čaj pijte 3-4 puta dnevno pre jela. Važno je napomenuti da se čaj ne sme konzumirati duže od 7 dana i ne više od 5 puta godišnje. Takođe, nije preporučljivo tokom trudnoće i dojenja, kod osoba sa oštećenjem retine ili ozbiljnim oštećenjem jetre, kao ni kod dece mlađe od 12 godina. Mogući neželjeni efekti uključuju mučninu, povraćanje, iritaciju želuca i tamno obojenu mokraću.
Čuvanje uvinog čaja
Da biste očuvali sveže i prirodne karakteristike našeg čaja, čuvajte ga na suvom i hladnom mestu, dalje od direktnog izlaganja sunčevoj svetlosti. Takođe, vodite računa da čaj ne bude smešten u istom prostoru sa začinima jakog mirisa.
Sadržaj uvinog čaja
Čaj od lista uve sadrži do 10% fenolnih heterozida (arbutozid i metil-arbutozid), iridoidne heterozide, 1-2% flavonolnih heterozida, 10-20% taninskih materija (uglavnom galotanina), kao i triterpenska jedinjenja u količini od 0,4-0,8% (ursolna kiselina i uvaol). Tanini štite fenolne heterozide od enzimskog razlaganja i oksidacije.
Za šta je dobar uvin čaj
List uve je poznat po svojim korisnim svojstvima. Zahvaljujući arbutinu, deluje kao uroantiseptik, dok tanini pružaju adstringentno dejstvo. U organizmu se glikozidi hidrolizuju, stvarajući hidrohinon i metil-hidrohinon koji deluju kao antiseptici i antibakterijski agensi. Takođe, arbutin deluje i kao diuretik.
Recenzije
Još nema komentara.