Čaj od crnog sleza, biljke poznate i kao šumski slez ili divlji slez, je prirodni napitak koji se dobija iz cveta i lista biljke Malva silvestris. Ovaj izuzetan čaj je dugo vremena cenjen zbog svojih potencijalnih blagodeti za zdravlje i dobrobit. Upoznajte se sa čarima crnog sleza i iskoristite sve njegove potencijalne prednosti.
Sastojci: Cvet i list crnog sleza 100%
Kako se priprema čaj od crnog sleza?
Priprema čaja od crnog sleza je jednostavna. Jednu kašičicu čaja prelijte sa 2,5 dl hladne vode i ostavite da odstoji najmanje 2 sata. Nakon toga, zagrejte čaj do tačke ključanja, ostavite poklopljeno 5 minuta, a zatim procedite kako biste oslobodili sve aktivne sastojke.
Preporučujemo da čuvate čaj od crnog sleza na suvom i hladnom mestu, izbegavajući direktno izlaganje sunčevoj svetlosti. Takođe, vodite računa da čajeve ne držite u istom prostoru sa začinima jakog mirisa. Nakon otvaranja kese čaja, ako ste u mogućnosti, prelijte sadržaj u zatvorenu posudu kako biste očuvali svežinu i aromu.
Šta sadrži čaj od crnog sleza?
Čaj od crnog sleza sadrži malo mešovitih tanina i može sadržati do 8% sluzi koja se hidrolizom razlaže na arabinozu, glukozu, ramnozu i galakturonsku kiselinu.
Efekti upotrebe čaja od crnog sleza?
Crni slez se koristi kao demulcent i mucilaginozum. U čajnim mešavinama, pomaže ublažavanju kašlja i lečenju zapaljenja gornjih disajnih puteva. Takođe, koristi se kao blag adstringens u digestivnom traktu i može se koristiti spolja za obloge i kupke.
Recenzije
Još nema komentara.