Kako se kuva geršla (oljušteni ječam)?
Kuvanje geršle je jednostavno i lako, a rezultira ukusnim i hranljivim jelom koje možete koristiti na različite načine. Evo kako da je pravilno pripremite:
Vreme pripreme | 35 minuta |
---|---|
Broj porcija | 1 |
Ishrana | Keto, za sportiste |
Ocena | 8.5 |
Potrebne namirnice
- 1 1/2 šolja (350 ml) vode ili povrćnog bujona
- 1/2 šolje (108 g) geršle (prethodno isprane)
- 1/2 kašičice soli
Način pripreme
Priprema posude: U veliku šerpu dodajte 1 1/2 šolje vode ili povrćnog bujona. Povrćni bujon će dodati dodatnu aromu geršli, ali voda takođe radi posao ako želite neutralniji ukus.
Dodavanje geršle i soli: U šerpu sa vodom ili bujonom dodajte 1/2 šolje isprane geršle i 1/2 kašičice soli. Isperite geršlu pre nego što je dodate kako biste uklonili višak skroba i nečistoće.
Kuvanje: Delimično pokrijte šerpu poklopcem i stavite na jaku vatru da provri. Kada voda provri, smanjite temperaturu na lagano kuvanje (tiho ključanje).
Pustite da se geršla kuva na niskoj temperaturi između 25 i 30 minuta. Povremeno promešajte kako se geršla ne bi zalepila za dno šerpe.
Proveravanje teksture: Nakon 25 minuta proverite teksturu geršle. Trebalo bi da bude meka, ali i dalje zadržava blago žvakastu teksturu. Ako je potrebno, kuvajte još nekoliko minuta dok ne postigne željenu teksturu.
Kada je geršla skuvana, skinite šerpu sa šporeta. Pustite je da odstoji nekoliko minuta, a zatim je promešajte viljuškom da je razdvojite i učinite pahuljastom.
Serviranje: Geršla je sada spremna za serviranje. Možete je poslužiti kao prilog, dodati u supe i variva, ili koristiti kao bazu za salate. Takođe, može biti odličan dodatak kašama ili čak desertima.