geršla skuvana

Kako se kuva geršla (oljušteni ječam)?

Kuvanje geršle je jednostavno i lako, a rezultira ukusnim i hranljivim jelom koje možete koristiti na različite načine. Evo kako da je pravilno pripremite:

Vreme pripreme35 minuta
Broj porcija1
IshranaKeto, za sportiste
Ocena8.5

Potrebne namirnice

  • 1 1/2 šolja (350 ml) vode ili povrćnog bujona
  • 1/2 šolje (108 g) geršle (prethodno isprane)
  • 1/2 kašičice soli

Način pripreme

  • Priprema posude: U veliku šerpu dodajte 1 1/2 šolje vode ili povrćnog bujona. Povrćni bujon će dodati dodatnu aromu geršli, ali voda takođe radi posao ako želite neutralniji ukus.

  • Dodavanje geršle i soli: U šerpu sa vodom ili bujonom dodajte 1/2 šolje isprane geršle i 1/2 kašičice soli. Isperite geršlu pre nego što je dodate kako biste uklonili višak skroba i nečistoće.

  • Kuvanje: Delimično pokrijte šerpu poklopcem i stavite na jaku vatru da provri. Kada voda provri, smanjite temperaturu na lagano kuvanje (tiho ključanje).

  • Pustite da se geršla kuva na niskoj temperaturi između 25 i 30 minuta. Povremeno promešajte kako se geršla ne bi zalepila za dno šerpe.

  • Proveravanje teksture: Nakon 25 minuta proverite teksturu geršle. Trebalo bi da bude meka, ali i dalje zadržava blago žvakastu teksturu. Ako je potrebno, kuvajte još nekoliko minuta dok ne postigne željenu teksturu.

  • Kada je geršla skuvana, skinite šerpu sa šporeta. Pustite je da odstoji nekoliko minuta, a zatim je promešajte viljuškom da je razdvojite i učinite pahuljastom.

  • Serviranje: Geršla je sada spremna za serviranje. Možete je poslužiti kao prilog, dodati u supe i variva, ili koristiti kao bazu za salate. Takođe, može biti odličan dodatak kašama ili čak desertima.