Nori alge su verovatno najprepoznatljivija vrsta algi na globalnom nivou. Njihova široka popularnost proizlazi iz prijatnog, blago slatkastog ukusa, kao i iz neizostavne uloge u svetu sušija. Upravo se listovi nori algi koriste za omotavanje suši loptica, koje sadrže pirinač, povrće ili ribu. Ove alge spadaju u grupu crvenih algi i spadaju među retke morske alge koje se uzgajaju komercijalno.
Kada su u pitanju energetske i nutritivne vrednosti, 100 grama nori algi pruža oko 188 kcal i 4.8 grama masti, pri čemu zasićene masne kiseline gotovo da nisu prisutne. Ugljeni hidrati iznose 44.3 grama, dok su šećeri potpuno odsutni. Ove alge su izuzetno bogate proteinima, sa 41.4 gramima, dok sadržaj soli praktično nije prisutan.
Jedna od ključnih karakteristika nori algi je njihova bogata koncentracija vitamina A, koja doseže čak 2-4 puta višu vrednost u poređenju sa istom količinom šargarepe. Ali to nije sve – nori alge se mogu pohvaliti i izvanredno visokim sadržajem kvalitetnih proteina, koji su dvostruko prisutniji nego u istoj količini goveđeg odreska. Ove alge su značajan izvor vitamina B i C, kalcijuma i gvožđa, uključujući i nijacin (vitamin B3), kao i cijanokobalamin (vitamin B12), koji ima ključnu ulogu u podržavanju nervnog sistema i regulaciji nivoa holesterola. Ono što dodatno ističe nori algu jeste prisustvo ulja koja doprinose očuvanju arterija, kao i taurina – aminokiseline koja pozitivno utiče na snižavanje krvnog pritiska. Takođe, nori alga se pokazala korisnom u tretiranju bolesti beri-beri.
Kako se pripremaju nori alge?
Lstove nori algi pre kuvanja nije neophodno prati niti namakati. Da bi se povećala njihova probavljivost, preporučuje se blaga termička obrada. Uobičajeno se nori alge tostiraju držeći svetlu stranu oko 15 cm iznad lagane plinske vatre ili peku u prethodno zagrejanoj pećnici na 150 stepeni. Ovaj proces traje 20-30 minuta uz redovno okretanje algi.
Nori alge se često koriste kao dodatak supama, salatama, prženom pirinču i, naravno, u pripremi sušija. Ako poželite jednostavno uživanje u njihovom ukusu, možete ih tostirati i konzumirati kao ukusnu i hranljivu grickalicu, a za to je dovoljno da ih nasečete na tanke vrpce.
Recenzije
Još nema komentara.