Susamovo ulje je hladno ceđeno biljno ulje dobijeno iz semenki susama, poznato po svojoj bogatoj, orašastoj aromi i dubokom, prijatnom ukusu. Ovaj tradicionalni sastojak u azijskoj i bliskoistočnoj kuhinji, sve češće se koristi i u savremenoj ishrani i nezi tela zbog svojih izuzetnih nutritivnih i lekovitih svojstava.
Bogato antioksidansima kao što su sesamin i sesamol, susamovo ulje pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i doprinosi očuvanju ćelijskog zdravlja. Značajno doprinosi smanjenju lošeg (LDL) holesterola i podržava zdravlje srca i krvnih sudova, a prisustvo vitamina E dodatno štiti krvne sudove i kožu.
Zahvaljujući svojim prirodnim antiinflamatornim svojstvima, pomaže u smanjenju upala i bolova u zglobovima, a u ajurvedskoj medicini koristi se i kao ulje za masažu koje podstiče cirkulaciju i detoksikaciju tela. U ishrani, podržava varenje i balans crevne flore, a kao prirodni emolijent, dubinski hidrira i regeneriše kožu, čineći je mekom, elastičnom i zaštićenom.
Upotreba:
U kuhinji – idealno za salate, dresinge, kratko dinstanje i kao završni dodatak jelima za pojačavanje ukusa.
U nezi – koristi se direktno na koži, u masažama, kao ulje za kosu ili sastojak u prirodnoj kozmetici.
Susamovo ulje je univerzalno rešenje – i za tanjir i za negu – zahvaljujući svom bogatom sastavu, prirodnoj aromi i višestrukim benefitima za celokupno zdravlje.
Zapremina: 250 ml
Nutritivne vrednosti (na 100g) | Vrednost |
---|---|
Energetska vrednost | 3691 kJ / 898 kcal |
Masti | 99,7 g |
– od kojih zasićene masne kiseline | 0,1 g |
Ugljeni hidrati | 0,1 g |
– od kojih šećeri | 0,1 g |
Proteini | 0,1 g |
So | 0,1 g |
Neto količina | 250 ml |
Alergen info | Alergija na susam |
Recenzije
Još nema komentara.