Nije sasvim jasno poreklo mirođije, jer je dilemma da potiče iz Južne Evrope ili Istočne Azije. Ovaj začin ima prijatan i snažan miris, sličan komoraču. Najčešće se koristi u zelenim salatama, salatama od krastavaca i paradajza, a posebno se ističe u salati od krompira, obogaćenoj maslacem i majonezom.
Sušena mirođija zahteva kratko omekšavanje u mlakoj vodi pre upotrebe, kako bi zadržala svežinu. Sveža mirođija se često koristi za kišeljenje povrća, posebno leti, naročito kod krastavaca, a ponekad se dodaje i kupusu koji prolazi proces ukiseljavanja.
Suva mirođija je odličan dodatak jelima s jogurtom ili pavlakom, varivima od pasulja, krastavaca i krompira, kao i jelima sa jajima, kravljim sirom i supama. Takođe, može se napraviti ukusan sos od mirođije, savršen uz kuvanu govedinu ili mladi krompir.
Značajno zdravstveno dejstvo mirođije postiže se kuvanjem čaja od suve mirođije. Nezaslađeni čaj je odličan za smanjenje nadimanja i gasova u crevima, pomaže kod zatvora, i podržava sekreciju mleka kod dojilja. Čaj od mirođije s medom je takođe preporučen kao sredstvo za smirenje nesanice, te za ublažavanje štucanja i povraćanja.
Ako fino sameljete sušenu mirođiju i pomešate je sa solju, dobićete izuzetnu so, jednako ukusnu kao celerova so i druge mešavine soli s povrćem.
Neto količina: 10 grama
Recenzije
Još nema komentara.