Rogač u prahu pruža prirodnu slatkoću i odličan je izvor kalcijuma i minerala. Rogač ima alkalno dejstvo, što ga čini ga izvrsnom zamenom za čokoladu.
Rogač pozitivno utiče na digestivni trakt, posebno na enzime, što omogućava optimalnu ravnotežu crevnih bakterija. Osim toga, umiruje želudačnu i crevnu sluzokožu, pomaže u ublažavanju mučnine i dijareje.
Biljka rogač
Rogač je visoko drvo sa širokom krošnjom, dostiže visinu do 15 metara i potiče iz istočnog Sredozemlja. Listovi su kožasti i zeleni, cvetovi su jednopolni, muški u malim resama, dok su ženski na kratkim drškama. Plod je mahuna duga 20 cm, zelene boje do sazrevanja, nakon čega poprima smeđu boju. Svaka mahuna sadrži 4 do 10 semenki koje su slatkog ukusa. Rogač se koristi u raznim oblicima, uključujući ekstrakt iz osušenog ploda, brašno iz celog ploda, i gumu iz semena.
Zanimljivost o rogaču
Rogač se smatrao hranom biblijskih vremena, a po legendi, Ivan Krstitelj je bio poznat po konzumiranju rogača, zbog čega su ga zvali „hlebom svetog Ivana“. Postoji i mesto na ostrvu Šolta koje nosi naziv Rogač.
Šta sadrži rogač?
Minerali sadržani u rogaču:
- Kalijum (K): 827 mg
- Kalcijum (Ca): 348 mg
Nutrijent | Energetska vrednost (na 100g) | Ostali podaci (na 100g) |
---|---|---|
Energija (KJ/kcal) | 828/222 | – |
Masti | 0.65g | Zasićene masne kiseline: 0.09g |
Ugljeni hidrati | 49.1g | Šećeri: 40.5g |
Proteini | 4.6g | – |
Vlakna | 29.8g | – |
So | 0g | – |
Minerali | – | |
– Kalijum (K) | 827mg | – |
– Kalcijum (Ca) | 348mg | – |
Način upotrebe rogača
Rogač u prahu može se koristiti kao zaslađivač, dodatak brašnu za kolače i kreme, ili kao zamena za kakao prah. Takođe, samleveni plodovi rogača mogu se dodati u čajeve, a brašno se koristi kao zdrava alternativa čokoladi u pripremi pudinga i poslastica.
Neto količina: 200 grama
Recenzije
Još nema komentara.