Čija seme, poznato i kao Salvia hispanica, predstavlja izvanredan izvor kalcijuma i omega-3 masnih kiselina. Zbog toga se smatra esencijalnim dodatkom svakodnevnoj ishrani. Sa svojstvima antioksidansa i visokim nivoom energije preporučljivo je za ishranu. Ovo seme prirodno je bez glutena i možete ga koristiti za različite potrebe, uključujući i ishranu dece, sportista, kao i one koji prate dijetu za mršavljenje.
Svojstva čija semena
Čija seme je jednogodišnja cvetnica poreklom iz Centralne Amerike, koja se ističe svojim bogatstvom hranjivim sastojcima. Dnevna doza čija semenki, koja iznosi 2 kašike, sadrži impresivnu količinu:
- Oko 4 g dijetetskih vlakana, što čini oko 28% dnevne preporučene doze.
- 205 mg kalcijuma, što predstavlja značajan doprinos dnevnom unosu ovog minerala.
- Preko 3 g omega-3 i omega-5 masnih kiselina, u savršenom odnosu 3:1.
- Uz to, čija sadrži gvožđe, vitamine B grupe, magnezijum, fosfor, kalijum, cink, bor i bakar.
Ako bismo ga poredili sa drugim namirnicama, dobili bismo impresivne odnose:
- 6 puta više kalcijuma nego u punomasnom mleku.
- 3 puta više gvožđa nego u spanaću.
- 15 puta više magnezijuma nego u brokoliju.
- 20% više vlakana nego u lanenom semenu.
- 60% masti u semenkama čija su Omega-3 masne kiseline.
Čija seme deluje hidrirajuće na organizam, poboljšava varenje, reguliše elektrolite, ubrzava razgradnju masti i doprinosi osećaju sitosti, revitalizuje mišiće i ne sadrži gluten.
Način primene čija semena
Može se koristiti kao dodatak raznim jelima, zdravim poslasticama i šejkovima. Preporučuje se konzumiranje na temperaturama ispod 42°C kako bi se sačuvali hranljivi sastojci.
Može se koristiti kao zamena za jaja u receptima, kao sastojak za brzi puding ili kao dodatak energetskom napitku. Takođe se može koristiti za zgušnjavanje supa, čorbi i sokova, ili za pripremu hranjivog muslija.
Čija seme nije samo hrana, već prava superhrana koja će unaprediti vašu ishranu i doprineti vašem zdravlju i vitalnosti.
Neto količina: 200 grama
Recenzije
Još nema komentara.